Skip to main content

Positief Passend Onderwijs

  • Kinderen kunnen zoveel meer dan je denkt!

    Kinderen kunnen zoveel meer dan je denkt!

Marije Jacobsen

Ervaringen van Marije Jacobsen

De proeftuintje hebben mij zoveel gebracht. Het was een mooie reis met als een van de hoogtepunten onze reis naar Stockholm en het bezoek aan de voorschool Stella Nova daar. Ik vond het daar heel bijzonder en het past heel erg bij mij. Deze school voelt zo warm en huiselijk. Het lijkt meer op een tweede huiskamer. Je staat daar veel dichter bij de kinderen. Daar ben je eigenlijk meer een familielid dat mee zorgt en mee opvoedt.

Werken vanuit vertrouwen

Wat mij heel erg geraakt heeft is dat er altijd uitgegaan wordt van het goede in kinderen, personeel, ouders en school. Dat is echt de sleutel tot een andere sfeer. Een sfeer waarin iedereen zich welkom voelt. De kinderen daar krijgen ook veel meer verantwoordelijkheid. Zoals bijvoorbeeld driejarige kinderen die ons hete koffie en thee komen brengen, jonge kinderen die zoveel mogelijk zelf doen en waar niet alle mogelijke gevaar wordt vermeden door de school. Doordat ze ervaren wat ze wel kunnen, leren ze veel meer en krijgen zelfvertrouwen. Je ziet bij Stella Nova ook echt dat er rust is en dat iedereen voor elkaar zorgt. En ze mogen zich in eigen tempo ontwikkelen. Ieder kind doet zijn best en dat is gewoon goed.

Buddy

Ouders en de familie spelen ook een belangrijke rol op school. Van ieder kind hangt er een foto collage aan de muur waar de familie op staat. Ook bijvoorbeeld opa en oma in Syrië. Op deze voorschool zitten veel kinderen van migranten en vluchtelingen. Soms spreken de ouders weinig of geen Nederlands. Toch gaan ze altijd in gesprek met hen. Zoals ze ook altijd op huisbezoek gaan om kennis te maken met het gezin. Wat ik ook heel bijzonder vind is dat er dan ook een kind mee komt om het nieuwe kind te leren kennen en te vertellen over de school aan de hand van foto‘s. Zo heeft ieder nieuw kind een ‘buddy’ een grote broer of zus die hen helpt met alles op school.

Leiderschap vanuit passie en onderwijs vanuit hart en ziel

De directeur van de school leeft ook echt voor de school en zij leeft het voor. Een krachtige vrouw die heel goed weet wat ze wil en echt gaat voor de kinderen en voor haar personeel. Zo wil zij bijvoorbeeld niet dat er naar kinderen wordt gekeken vanuit de overdracht door anderen. Ze wil dat elke kind steeds een kans heeft om zich in een (pedagogische) relatie opnieuw te ontwikkelen. Iedereen raakt iets anders aan bij een kind. Dat moet kunnen groeien.

Ook een mooi voorbeeld is het feit dat er geen deuren zijn in de school. Ondanks jarenlange strijd met de brandweer, zijn die deuren er nog steeds niet. Iedereen beweegt zich door de school heen en iedereen is verantwoordelijk voor elkaar. Prachtig. Daar heb je wel een visie voor nodig en ook veel LEF. Maar dan heb je ook een school waar iedereen trots op is!

 

Marije Jacobsen
Heuvellaanschool